Digivinkki: Suomen laajin digisanasto

Uudenmaan Digituki -hankkeen digivinkkisarja kokoaa yhteen alueen tuen antajien neuvoja arjen helpottamiseen ja parantamiseen. Digitukijat esittelevät jutuissa vinkkejä laidasta laitaan aloittelijoille suunnatuista yksinkertaisista nikseistä kokeneemmille käyttäjille kohdennettuihin neuvoihin. Samalla esitellään myös Uudenmaan digitukipalveluita ja pohditaan, minkälaisia digitaitoja kansalaisilla kuuluisi olla. Sarjan kolmannessa osassa digivinkkinsä esittelee Yle Oppimisen toimitus.

Yli 500 sanaa synonyymeineen

Miksi ystäväni sanoi ”tägäävänsä” minut Facebookiin laittamaansa kuvaan? Mitä tarkoittaa, kun laite ehdottaa ”synkronointia”? Digimaailman kieli kehittyy niin nopeasti, että vielä eilen kurantit termit saattavat jo tänään olla turhia. Yle Oppimisen toimittaja Katja Solla huomasi taannoin, että hyvät työkalut digisanojen hakemiseen ovat harmillisen vähissä.

”Yhdessä digitukipalaverissa joku totesi, että hyvää suomenkielistä sanastoa ei ole olemassa. Yllätyin siitä ja aloimme selvittämään asiaa. Kävi ilmi, että kaikki olemassa olevat sanastot olivat joko hyvin suppeita tai todella teknisiä”, Solla toteaa.

Alkoi projekti, jonka lopputuloksena Ylen sivuille syntyi laaja digisanasto. Käsitteet löytyvät sanastosta alkuperäisissä muodoissaan kirjakielellä ja tarvittaessa myös englanniksi, mutta myös buuttaamisen ja lagaamisen kaltaiset puhekieliset versiot löytyvät hausta. Sanastoa päivitetään säännöllisesti, joten uudetkin käsitteet löytävät tiensä nopeasti listaukseen. Selitykset pyritään pitämään mahdollisimman selkeinä.

”Halusimme luoda kattavan sanaston, jonka selitykset ymmärtävät ainakin kaikki perustaidot hallitsevat. Se on suunniteltu peruskäyttäjä mielessä ja selkeys edellä”, vahvistaa Solla.

Digitreenejä peruskäyttäjille sekä aloittelijoille

Sanasto on osa Yle Oppimisen verkkosivustoa nimeltä Digitreenit. Siellä voi opetella arkea helpottavia digitaitoja omaan tahtiin. Apua ja niksejä löytyy kännyköiden, tietokoneiden ja digipalvelujen käyttöön. Vinkkejä voi saada esimerkiksi luotettavien nettikauppojen tunnistamiseen tai uuden sähköpostitilin avaamiseen. Tukea on myös tarjolla ensi askeliaan laitteiden kanssa ottaville.

”Digitreenit-kokonaisuuteen kuuluu peruskurssi, joka on suunnattu aloittelevalle käyttäjälle. Muut sisältömme lähtevät siitä ajatuksesta, että käyttäjällä on jo jonkin verran digiosaamista valmiina”, sanoo Solla.

Peruskurssi on hyvä apuväline esimerkiksi läheistään digimaailmaan opastavalle. Tehtävät jakautuvat viiteen aihepiiriin, jotka voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä ja omassa tahdissaan. Kurssilla oppii muun muassa verkossa asioimista, tiedonhakua ja yksityisyyden hallintaa sekä käyttämään puhelintaan monipuolisesti.

”Peruskurssi on ollut erittäin suosittu. Paljon palautetta on tullut myös ihmisiltä, joiden äidinkieli ei ole suomi. Kurssi voi olla heille aika hankala kielimuurin vuoksi. Olemme miettineet, pitäisikö vasta auttavasti suomea osaaville maahanmuuttajille tehdä oma paketti”, Solla pohtii.

Pienin askelin eteenpäin

Digitaitojen kehittämisellä pienin askelin voi Sollan mielestä olla merkittäväkin vaikutus. Nälkä kasvaa syödessä ja into uuden oppimiseen voi kummuta pienistäkin asioista.

”Siitä, ettei osaa käyttää laitteita tai ohjelmia, tulee helposti ulkopuolinen ja voimaton olo. Yksittäistenkin pienten vinkkien avulla voi löytää tarvittavan rohkeuden ja innon oppia lisää. Olen itsekin viisi vuotta sitten lähtenyt tilanteesta, jossa omat digitaitoni olivat… kauniisti sanottuna auttavat. Ei minulle olisi tullut mieleenkään vaikkapa säätää puhelimeni asetuksia. Tekemällä ja kokeilemalla olen saanut itsevarmuutta lisää.”

Aikuisille suunnattua mediataitoihin ja muuhun oppimiseen kannustavaa sisältöä löytyy Ylen sivuilta muutenkin runsaasti. Yle Oppiminen tuottaa verkkoon materiaalia monipuolisesti.

”Viime aikoina suosittuja ovat olleet esimerkiksi vanhemmille tarkoitettu, koulumaailmaa ruotiva podcast sekä Some Deep Story -lyhytdokumentit Areenassa. Paletti on laaja”, kertoo Solla.

Kaikki Yle Oppimisen Digitreenit löydät niiden nettisivuilta.

Lisätietoa digituesta voit hakea Digi- ja väestötietoviraston sekä Uudenmaan Digituki -hankkeen nettisivuilta.

Lisätietoa:

Projektipäällikkö Tanna Rantanen, Uudenmaan liitto, puh. 040 586 4682
Projektisuunnittelija Joel Aaltonen, Uudenmaan liitto, puh. 040 707 3067